Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

(Otterlo) Demonstratie tegen het afsluiten van oversteekplaatsen voor wild

20 mei 2023 @ 13:00 - 16:00

20 mei gaan wij demonstreren tegen de hekken bij de oversteekplaatsen van het park Hoge Veluwe. Het park is steeds weer in het nieuws over hun draconisch beleid rondom hekken, dieren en de wolf. Dit allemaal om geld te verdienen rondom de natuur die hun hekken bedwingen, ten koste van de dieren die in het park leven en er omheen.

Sinds 2019 zijn het ecoduct Oud-Reemst en de faunapassage bij het Deelerwoud afgesloten door het nationaal park de Hoge Veluwe. Het gevolg? Dieren, waaronder edelherten, kunnen niet meer op eigen beweging rondtrekken en zich naar aansluitende omgevingen bewegen. Dit zorgt voor een verstoring van de natuurlijke levenswijze die veel grofwild normaliter handhaaft.

Leefgebieden
De afsluiting van het ecoduct Oud-Reemst (wat voor de Nederlandse staat een kostenplaatje van maar liefst 8 miljoen euro is geweest) zorgt niet alleen voor problemen voor de dieren die op dit moment binnen de hekken van het park zitten opgesloten, ook de dieren buiten het park zijn hier de dupe van. Dieren kunnen zich niet meer door grotere gebieden van de Veluwe rondbewegen en hebben hierdoor dus een kleiner leefgebied. Daardoor komen ze sneller in aanraking met wegen en/of dorpen, wat opnieuw voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

De wolf
Binnen het nationaal park de Hoge Veluwe bevind zich ook een roedel wolven. Door de afsluiting van dit park, heeft de wolf amper de kans te ontkomen aan mensen. Dat terwijl een wolf normaal zeer mensenschuw is. Deze situatie heeft al tot verschillende contactmomenten geleid, waardoor enige tijd ophef is ontstaan over de veiligheid van de bezoekers. Het aanwezige koppel heeft een nest gekregen, en uiteindelijk willen de jonge wolven op zoek naar een eigen territorium. Door de afsluiting van het park is dit echter zodanig bemoeilijkt, dat dit in de toekomst nog meer moeilijkheden kan geven.

De moeflon
Uiteraard heeft ook de wolf eten nodig, en daarbij gaan ze op jacht naar de beschikbare mogelijkheden. Binnen het nationaal park de Hoge Veluwe is de moeflon een gemakkelijke prooi. De moeflon komt hier immers niet van nature voor. Normaliter zou deze bescherming zoeken tussen de, hier afwezige, rotsen. Om het dier te beschermen tegen de wolf zijn de resterende exemplaren achter wolfwerende omheiningen geplaatst. Het park heeft er geen geheim van gemaakt het belang van deze exotische diersoort bóven de terugkeer van een natuurlijk roofdier te stellen. Elk dier verdient een kans op een eerlijk leven, maar het schokt ons dat het park een exoot boven een natuurlijk ecosysteem verkiest, en in bescherming van die situatie de hekken gesloten wil houden.

Wat willen wij?
Wij eisen dat het park de faunapassage en het ecoduct opnieuw openstelt voor passerend wild; opdat alle dieren (van hert tot wolf) toegang hebben tot de verschillende gebieden en niet vast hoeven te zitten in een omheind park. Wij zijn van mening dat het nationaal park niet het recht heeft om de dieren opgesloten te houden voor eigen belang.

Ben je het met ons eens?
Laat ook van je horen! Samen staan we sterk. We verzamelen op de hoek van de Pothovenlaan– Harskamperweg op 20 mei om 13:00.

Active For Justice – https://activeforjustice.nl/
Vrije Bond Utrecht – https://www.vrijebond.org/

Gegevens

Datum:
20 mei 2023
Tijd:
13:00 - 16:00
Evenement Tags:
, , , , , ,

Organisatoren

Active for Justice
Vrije Bond Utrecht

Locatie

Kruising Harskamperweg/Pothovenlaan, Otterlo
Harskamperweg
Otterlo, Gelderland 6731 BA Nederland
+ Google Maps