Record aantal deelnemers aan actie tegen foie gras in Utrecht!

Afgelopen zaterdag 3 december hebben wij weer actie gevoerd tegen foie gras in Utrecht. Zo stonden wij weer bij Cantina di David en Bistronome des arts, om deze te laten weten dat wij niet stoppen tot ze geen foie gras meer verkopen.

Ondanks het koude weer waren we met een behoorlijke groep, met veel nieuwe gezichten. Gezien de groei van de groep, is het duidelijk dat er groot draagvlak is voor onze campagne.

We begonnen als gebruikelijk bij Bistronome des arts waar overigens nog geen klanten aanwezig waren, in tegenstelling tot eerdere protesten, wij gaan er dan ook van uit dat wij hier invloed op hebben gehad.

Al snel gingen we door naar Cantina di David waar ook nog geen ziel binnen te vinden was. Het personeel kon zich erg om ons vermaken, een van de medewerkers scandeerde ook een Italiaanse leus tegen foie gras, namelijk “no a foie gras”. Het is mooi om te zien dat ook het personeel foie gras niet vind kunnen, de eigenaar daarentegen was niet blij ons terug te zien. Overigens was de feedback vanuit voorbijgangers overwegend goed (of over voetbal).

De tweede keren bij beide restaurants waren nog altijd vol passie. Inmiddels hadden beide toch klanten weten te trekken, hoewel weinig. Zowel Cantina di Davidals Bistronome des Arts, lijden duidelijk onder onze campagne, sinds het begin van onze campagne is hun klandizie gekrompen. Maar zolang ze doorgaan met het verkopen van dierenleed, zullen wij doorgaan met actie voeren.

ACTIVE FOR JUSTICE VOERT SUCCESVOL CAMPAGNE TEGEN FOIE GRAS

Succesvolle campagne tegen foie gras

In Utrecht en Amersfoort zijn restaurants gestopt met het verkopen van Foie Gras! Wil je ook helpen met het uitbannen van foie gras? Doe dan mee in een van de steden waar we actief zijn of begin in je eigen woonplaats met actie voeren tegen dierenleed.

Active For Justice, dat zijn we allemaal!

Op 16 april 2022 startte Active For Justice met een landelijke campagne om foie gras uit de Nederlandse restaurants te verbannen. Feitelijk was het een herstart, want de campagne werd eerder al eens in Maastricht met succes gevoerd. Met deze herstart van de campagne tegen foie gras werd tegelijk Active For Justice nieuw leven ingeblazen met als einddoel: een actieve levendige zwart groene beweging te helpen opbouwen. foie gras uitbannen is nog maar het begin!

Een voorbijganger: “Ik wil meedoen volgende keer!”

Er werd die zaterdagmiddag 16 april rond etenstijd gedemonstreerd bij drie restaurants in Utrecht. Deze eerste drie verkopen inmiddels geen foie gras meer. Dat is goed nieuws, al blijven we waakzaam. Restaurantmenu’s veranderen namelijk net zo vaak als het weer in dit land. Wie zegt ermee te zijn gestopt, kan er op rekenen dat we opletten of dat ook zo blijft. Intussen werden er nog vijf ontdekt die het nog bleken te verkopen. Maar ook daarvan zijn er drie mee opgehouden! In Utrecht zijn er nu nog twee die foie gras verkopen: Bistronome Des Artes en Cantina di David. Daar komen we spoedig terug! Evengoed is de campagne al een succes te noemen.

Tijdens de acties, waarbij we met spandoeken en borden staan, flyers uitdelen en leuzen roepen en de restaurants en omstanders met behulp van een megafoon vertellen wat het probleem is met foie gras, krijgen we overwegend positieve reacties. Duimen omhoog, of gewoon even komen informeren. Zelfs omstanders op omliggende terrassen hebben de actie toegejuicht terwijl ze daar in de zon aan een biertje zaten. Natuurlijk zijn er ook mensen die zich aan dierenleed weinig gelegen laten liggen. Natuurlijk is er ook tegenstand, van buren, van naastgelegen horeca. Die willen niet gestoord worden. Natuurlijk? Nee, er is niks natuurlijks aan dwangvoeding!

Met enige regelmaat gaan we de straat op om restaurants die foie gras niet van de kaart halen te confronteren met het dierenleed.

Wat is foie gras? En waarom richt de campagne zich tegen foie gras?
Foie gras is een ‘product’ waarvoor voornamelijk (Toulouse-)ganzen, maar ook eenden worden vetgemest op een wijze die in meerdere landen inmiddels verboden is. Hierbij worden de dieren veelal middels een stalen buis onder dwang gevoerd tot de lever een abnormale grootte heeft bereikt (soms tot wel tienmaal het gewicht van een normale lever).
Gedurende hun korte leven zitten deze vogels opgesloten in kooien hetgeen vrije beweging en het uitoefenen van natuurlijke behoeften vrijwel onmogelijk maakt. Nederland heeft het verkrijgen van foie gras middels dwangvoeding weliswaar verboden maar de verkoop is helaas nog steeds legaal.

Foie gras wordt overwegend in Frankrijk ‘gemaakt’. Het is daar tot ‘cultureel erfgoed’ verklaard en het is zelfs zo dat de lever van een eend of gans alleen maar foie gras mag worden genoemd als de lever van het dier met dwangvoeding ziek is gemaakt. Heeft een restaurant dus ‘eendenlever’ of ‘ganzenlever’ op het menu, dan is dat vaak iets anders dan foie gras. Het komt van een eend of gans die niet is vetgemest, de lever is dan een ‘bijproduct’ van een gedode (wilde) eend of gans.
De campagne richt zich dus tegen het gebruik van dwangvoeding. En hoewel we allemaal het liefst willen dat elk gebruik van dieren – of dat nu is om ze op te eten, te dragen of anderszins voor menselijke doeleinden te mishandelen en vermoorden – per direct wordt gestopt: we kiezen ervoor een speerpunt te nemen. Een herkenbaar en voor velen onacceptabel stuk dierenleed. En dat heeft niet alleen kans van slagen, maar helpt ons ook groeien als beweging. Daarnaast is foie gras ook nog eens een luxe product, een bourgeois stukje dierenleed op je bord. Alleen een ware snob bestelt foie gras in een restaurant. Reden temeer om ons te richten op de verkoop van foie gras.

Het dierenleed achter foie gras mag niet verborgen blijven!

Plan van aanpak: in Amersfoort ook succes!
We zijn de beroerdste niet. Daarom krijgen restaurants eerst een vriendelijke e-mail en wanneer ze niet reageren een brief in de brievenbus. In de e-mail en de brief leggen we uit wat foie gras is en geven we aan dat we bereid zijn om meer informatie te geven en het gesprek erover aan te gaan. Indien het besef na deze vriendelijke benadering niet is ingedaald kondigen we een demonstratie aan. We melden deze ook aan bij de gemeente en tot dusver bleek dat in deze eerste fase van de campagne het beste te werken. We willen graag laagdrempelig actievoeren, zodat mensen zich makkelijk kunnen aansluiten, of je nu leuzen wilt roepen of flyers wilt uitdelen.

“Samen kunnen we een betere wereld creëren voor hen die niet voor zichzelf kunnen spreken.”

In Amersfoort, de tweede stad waar de campagne werd gevoerd, had een restaurant genoeg aan een enkele e-mail, de tweede kreeg een demonstratie op de stoep. Aangezien ze de enige nog waren, namen we ruim de tijd. Tijdens deze demonstratie vertrokken er klanten. Anderen gingen wel binnen maar besloten na een kwartier van tegen borden met dierenleed aan kijken toch maar niet te blijven eten. Het restaurant besloot in de weken daarna dat foie gras ‘niet meer van deze tijd’ is en stopte de verkoop. Een volgende reeds aangekondigde demonstratie kon worden afgeblazen.

De eerste en ook meteen de laatste actie in Amersfoort. Zó succesvol kan actievoeren zijn!

En nu: doorpakken!

Na Utrecht en Amersfoort pikken mensen in Haarlem de campagne nu ook op. Er wordt contact gelegd met een aantal restaurants en indien ze foie gras op het menu laten staan, wordt een eerste demonstratie aangekondigd. Ook in Utrecht staat een volgende actie op stapel. En we pakken door!
We hebben voordat we begonnen met de campagne uitgebreid onderzoek gedaan naar de verkoop van foie gras in restaurants in Nederland. De kans is groot dat ook bij jou in de buurt er restaurants zijn die foie gras verkopen. Als je er mee aan de slag wilt, neem dan contact met ons op, dan kunnen we onze informatie delen. Deze moet wel worden gecontroleerd want het kan zijn dat de informatie door het verloop van tijd is ingehaald. Een restaurant bestaat misschien niet meer of verkoopt het niet meer, of er zijn er juist bijgekomen die foie gras verkopen. Je kunt ook zelf op onderzoek uit door foie gras en de naam van je woonplaats in de zoekopdracht op internet te zetten. Je kunt ook gebruik maken van websites en social media waar bezoekers recensies op hebben achtergelaten en tot slot kun je ook nog fysiek langs: wat staat er op het menu dat in het raam hangt, wat staat er op de kaart? Bij twijfels kun je ook nog gewoon even bellen dat je zo graag foie gras wilt eten. “Heeft u dat?”

En verder?

Op weg naar een wereld zonder dwang voor ieder levend wezen op aarde, hopen we in de komende tijd te groeien en sterker te worden zodat de stemmen van hen die niet (hard genoeg) voor zichzelf kunnen spreken niet meer ongehoord kunnen gaan!
Het houdt dus niet op bij foie gras, dat moge duidelijk zijn. Er zijn nog zoveel vormen van dierenleed die we willen aanpakken. Bont, levend gekookte kreeften, jacht… en zo verder. We bekijken per plaats en per moment wat we het beste kunnen gaan doen. Wil je aan de slag in een plaats waar geen foie gras op het menu staat maar wel kreeft, of zijn er winkels die bont verkopen? Wil je samen met ons ander dierenleed aanpakken? Neem dan ook contact met ons op! Samen staan we sterk! Mensen met ervaring in het organiseren van deze acties en campagnes staan te popelen om die te delen. We komen graag helpen om de boel op poten te zetten.

Een 9 meter lange en drie meter hoge boodschap tegen foie gras. Staat deze boodschap binnenkort ook bij jou in de stad?

Wil je meedoen? Kom dan naar een van de volgende demonstraties! Wil je in eigen woonplaats beginnen? Dan helpen we je graag! Wil je meer weten over Active For Justice? Ga dan naar onze website: https://activeforjustice.nl/.

(Utrecht) Onbekenden plaatsen graffiti

Onlangs kregen we onderstaande foto doorgestuurd; gespot door iemand in Utrecht. Blijkbaar stond deze graffiti er op dat moment al enkele weken!

Hoewel dit niet door ons is gedaan (en het niet aan ons is om voor de dader(s) te spreken over deze actie) wilden we het toch even delen. Blijkbaar zijn meer mensen het niet eens met de verkoop van foie gras.

Restaurant Bistronome des Arts (waar deze graffiti staat/stond) is één van de weinige restaurants in Utrecht die nog steeds foie gras verkoopt. We kondigen snel onze volgende actie aan: Utrecht moet en zal foie gras vrij worden. Zien we je dan?

(Schiphol) Blokkade bij privé-vliegtuigen

Op zaterdag hebben een zes tal activisten van Active For Justice mee gedaan met de actie ”SOS voor het klimaat”, georganiseerd door Greenpeace en Extinction Rebellion. De activisten waren uitgenodigd om deel te nemen en om een anarchistisch geluid te laten horen. Goed voorbereid ging de groep op pad.

Meerdere zwart-groene vlaggen, eten en drinken voor een dag en twee Groenfront!-waardige lock-ons. In een goede stemming kwam de groep aan op de voorverzamelplek. De actie had een Ende Gelände geïnspireerde look. Actievoerders in witte pakken die in meerdere vingers naar het doel toe liepen. Even samengevoegd worden tot een grote vinger om weer op te breken in twee apart vingers.

Aangekomen bij Schiphol Oost liepen de groep toen naar de hekken waarachter privé-vliegtuigen stonden. De hekken gingen als magie open, waarop de groepen de vluchthaven oprenden. Hier stonden meerdere vliegtuigen. De actievoerders verspreidden zich over de vliegtuigen. Er werd een vliegtuig uitgekozen waar de twee lockers in de groep om het neuswiel heen konden gaan zitten. In totaal zijn er 15 vliegtuigen bezet zonder aan het vliegtuig zelf te zitten.
Na anderhalf uur begon de Kmar mensen op te pakken, soms met geweld. Vliegtuig voor vliegtuig werden de mensen die er omheen zaten weggehaald zodat alleen de lockers nog over bleven. Die werden als laatste verwijderd. De opgepakte activisten hebben uren lang in de bussen van Schiphol gezeten zonder naar het toilet te kunnen.

We vonden het belangrijk om openlijk aanwezig te zijn als anarchisten. En ook om meer verbinding te maken tussen milieu- en dierenrechten activisten. De milieustrijd is onderdeel van de totaalstrijd voor totale vrijheid.

Actie afgelast wegens succes!

In navolging op meerdere restaurants in Amersfoort en Utrecht heeft ook Marie in Amersfoort besloten foie gras van de kaart te halen. We zijn erg blij met deze keuze! Steeds meer restaurants kiezen ervoor weg te stappen van dit nare product, en we zijn er dan ook van overtuigd dat we een einde kunnen maken aan deze industrie.

Dat betekent dan ook dat de actie morgen in Amersfoort NIET door gaat!

De actie bij Schiphol gaat echter wél door. Vanuit AFJ gaat er ook een groep heen; sluit je aan! We zijn te herkennen aan de zwart-groene vlaggen. Lees meer hierover op deze pagina.

Tot morgen!

(Utrecht) Actie tegen Bistronome en Cantina di David

Afgelopen donderdag middag zijn we weer bij elkaar gekomen om tegen foie gras te demonsteren. Er zijn nog twee restaurants in Utrecht die foie gras verkopen. Bistronome des Arts en la Cantina di David. Met een spandoek, borden en vlaggen en megafoon zijn we naar het eerste restaurant gegaan alwaar we voor de ingang stonden. De voorkant was zo goed als verlaten en zodra we begonnen ging meteen de deur dicht. We maakten onze boodschap luid en duidelijk kenbaar. Er kwam handhaving aan gereden maar die liet ons in eerste instantie met rust. Maar toen we de hoek omgingen om onze boodschap aan de andere kant van het restaurant te laten horen werden we aangesproken door de handhaving. Die stelde dat we teveel lawaai maakte met de megafoon. We kunnen echter nooit luid genoeg zijn voor zij die onderdrukt worden, en onze stem zal gehoord worden!

Daarna zijn we naar la Cantina di David gegaan. Dit restaurant zit aan de werf en verkoopt bedrog over de ruggen van dieren. Op hun website schrijven ze dat ze diervriendelijke foie gras verkopen, maar bij navraag door ons onderzoeksteam geven ze te kennen dat het foie gras betreft die lokaal is geproduceerd of uit Frankrijk. Nieuwsflash: vanwege dierenleed is de productie van foie gras in Nederland verboden. Dan blijft Frankrijk over: daar is dwangvoeding vastgelegd in de wet, en dat is pertinent níét diervriendelijk. Daar hebben we voor de ingang gestaan en flyers uitgedeeld op het terras. Het was een eerste keer bij dit restaurant, maar zolang ze door blijven gaan met de verkoop van foie gras komen we terug!

Komende zaterdag staan we er weer, en we hebben jouw hulp nodig. We gaan deze campagne sowieso winnen, onze passie voor vrijheid zal altijd sterker zijn dan hun winstbejag, maar hoe sneller hoe beter. Wil je ook komen? Zie het event op onze pagina!

Tot de laatste kooi leeg is, en het systeem van onderdrukking voor winst niets meer is dan een laag as waarop we proosten op de gewonnen vrijheid!

(Utrecht) Opnieuw succesvolle actie tegen foie gras!

Afgelopen weekend zijn we opnieuw de straat op gegaan tegen foie gras, en we zijn verheugd te verkondigen dat twee van de drie restaurants dit gruwel-product van de kaart hebben gehaald. We blijven het uiteraard in de gaten houden, maar voor nu is dit uiteraard fantastisch nieuws!

We begonnen en eindigden daardoor ons protest bij Bistronome des Arts. Op een paar gebruikelijke commentaren na (‘’ga werken!’’) waren de reacties overwegend positief. Veel duimen omhoog, en tweemaal scandeerde een voorbijganger onze leuzen mee. Een derde voorbijganger ging het restaurant binnen en sprak een medewerker aan, waarbij ze duidelijk maakte dat het walgelijk was dat ze nog steeds foie gras verkochten.

Ditmaal protesteerden we niet alleen bij de ingang, maar ook bij de achterkant. Zo konden we van beide kanten voorbijgangers, restaurant-bezoekers én personeel duidelijk maken waar Bistronome des Arts haar winst mee verdient.

We zullen doorgaan totdat zij besluiten dit product van de kaart te halen. We kondigen dan ook snel weer een nieuwe actie aan. Doe mee, en laten we samen Utrecht wat diervriendelijker maken!

Tot de laatste kooi leeg is.