Meegedaan aan blokkade RABO bank 11 oktober – een kritisch verslag

Een groepje mensen van AFJ is op woensdag 11 oktober naar de actie van Greenpeace en XR tegen de Rabobank gegaan. We waren daar uitgenodigd door de klimgroep die mee deed aan de actie, om hen op verschillende manieren te ondersteunen bij het inklimmen van de palen.

Foto: Doorbraak

Wij kwamen bijeen met de activisten van Greenpeace en XR op het Jaarbeursplein, werden voorgesteld aan de klimgroep die wij zouden ondersteunen en liepen daarna met zijn allen mee naar het hoofdkantoor van de Rabobank dat iets verderop zit. Aangekomen bij de Rabobank hielpen we de klimmers de palen in, waaronder een klimmer uit ons groepje. Dit ging allemaal heel makkelijk, er was amper politie te bekennen en de agenten die er wel waren hielden niemand tegen.

Terwijl wij bezig waren met de klimmers de palen in te krijgen gingen activisten van XR en Greenpeace voor de deuren van het hoofdkantoor zitten. Nadat wij klaar waren met de klimmers helpen gingen wij ook naar de ingang, waarna twee mensen van onze groep in lockons voor de ingang om een paal gingen zitten. In eerste instantie was het plan om in de deur opening te zitten, maar die werd verspert door beveiliging die de deuren hadden gesloten en een grote groep activisten die voor de beveiliging zaten.

Terwijl de lockons aangedaan werden, ging de rest van onze groep voor de lockers staan met een grote banner met de tekst: “Animal Liberation, Earth Liberation, Human Liberation – ONE SOLUTION – VEGAN REVOLUTION Ⓐ ”. Met dit spandoek wilden we een radicaler geluid laten zien tijdens de actie. Tegelijk diende het om de mensen in de lockons te beschermen tegen de ogen van de politie.

Alles liep iets te soepel. Er was amper politie. De politie die er wel was, waren meer bezig met er voor te zorgen dat de weg niet geblokkeerd werd dan met het feit dat we de ingangen van de Rabobank blokkeerden, laat staan met het feit dat twee van de mensen van onze groep in lockons zaten. Tijdens de actie was een grote support demo aanwezig en bezig met muziek maken en speeches geven, iets dat vaak door elkaar heen ging waardoor het voor sommigen (van ons) moeilijk was om ergens op te focussen.

Al vrij snel werden we gevraagd door verschillende mensen van de organisatie van de actie of wij onze banner wilden opbergen. Hiervoor werden verschillende redenen gegeven. De ene keer vroegen ze om de banner weg te halen voor het fotomoment zodra de grote banners zouden zijn neergelaten, de andere keer was het omdat de activisten voor de Rabobank niet gezien zouden kunnen worden door onze banner. Wij bleven aangeven dit liever niet te doen omdat wij de mensen in de lockons dekking gaven van de politie die wij op dit punt nog steeds verwachtten om ieder moment de actie te willen stoppen.

Op een gegeven moment begonnen we ons af te vragen wat we daar eigenlijk nog deden. De politie vond het allemaal wel best en we kregen steeds commentaar van de organisatie over de banner. We voelden ons nutteloos en vroegen ons af hoe nuttig deze actie was. We zagen af en toe mensen van de Rabobank langslopen en het leek alsof niemand zich druk maakte om de blokkade, noch de Rabobank, noch de politie. We hebben nog overwogen om te kijken of we nog iets anders, iets effectievers, konden doen binnen de actie, maar er kwam niks van de grond door weinig tijd voor een voorbereiding en de onzekerheid of andere activisten ons wel zouden ondersteunen.

Ontevreden over de actie hebben we alles ingepakt en zijn weg gegaan. We hebben nog even nagepraat over onze ervaringen tijdens de actie en besloten hiervan dit verslag te doen. Achteraf zagen wij ook dat van onze aanwezigheid, noch de banner, noch onze klimmer met de groen zwarte vlag, op de foto’s en videoreportage van XR en Greenpeace niets terug is te vinden. Zorgvuldig uitgeknipt, weggelaten, omheen gefilmd. Het is alsof we nooit bij de actie zijn geweest.

Graag willen we nog vermelden dat veel mensen erg positief op het spandoek reageerden. Tof, mooi, helemaal mee eens. Duimen omhoog. Er zijn wel degelijk ook veel foto’s van gemaakt. Een foto van Doorbraak staat bovenaan. Een ingezonden foto zetten we nog hieronder, waarvoor dank! Het is dus wel degelijk tijd voor de boodschap: One Solution. Vegan Revolution!

Eén antwoord op “Meegedaan aan blokkade RABO bank 11 oktober – een kritisch verslag”

  1. Wat ongelooflijk jammer dat jullie de actie zo ervaren hebben. Ik was heel erg blij met jullie prachtige grote banner, die de dieren zo in de spotlights zette. Dank daarvoor!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *