Succesvolle actie in Eindhoven

[ -English below- ]

Afgelopen vrijdag zijn we voor de derde keer de straat op gegaan in Eindhoven. Ondanks het feit dat er al vier restaurants gestopt zijn met de verkoop van foie gras, zijn er helaas nog steeds vier over die het blijven verkopen. Een aantal waren de vorige keer op zondag gesloten en daarom dus de hoogste tijd om onze stem te laten horen!

Met een kleine maar gemotiveerde groep van tien mensen zijn we begonnen bij Antonio’s. Door het mooie zonnige weer was het behoorlijk druk in de binnenstad, maar dat was niet het geval bij Antonio’s. Er zat welgeteld één persoon op het terras die niet veel later zenuwachtig in en uit het restaurant liep, terwijl het personeel zich niet liet zien. Hoewel ze nog even hebben geprobeerd om binnen de muziek hard te zetten, maakte dat allemaal maar bitter weinig indruk. In plaats van het zichzelf moeilijk te maken door ons te negeren en hopen dat het overwaait, zouden ze zich eerder moeten afvragen waarom ze nog steeds kiezen voor dit gruwelproduct. Want we zullen niet stoppen en blijven terugkomen tot het van de kaart is gehaald.

De volgende stop was een paar deuren verder bij La Dolce Vita. De vorige keer waren ze gesloten, maar nu zat de eigenaar al buiten op een stoeltje ons op te wachten. Na het roepen van de vele leuzen kwam uiteindelijk ook het personeel naar buiten dus we waren luid en duidelijk te horen. We hebben in deze straat nog veel flyers kunnen uitdelen en iemand van een ander restaurant kwam nog vertellen dat ze 100% achter ons staat. Dat geeft ons weer extra hoop en moed om door te gaan. Uiteindelijk heeft de eigenaar ons nog ingefluisterd dat foie gras niet meer op de menukaart staat, maar dat ze nog moeten wachten op de nieuw gedrukte kaarten. Dit verhaal wordt ons wel vaker voorgehouden. We zullen het in ieder geval in de gaten houden, maar mocht het niet zo zijn dan kunnen ze ons binnenkort weer voor de deur verwachten.

Hierna zijn we beland bij Bellevue. De vorige keer hebben ze nog beveiligers ingezet en dranghekken geplaatst, maar dit keer zat het terras behoorlijk vol. We zijn meteen van start gegaan met flink kabaal maken, en met twee megafoons op volle sterkte was elke letter hoorbaar. Kennelijk hebben ze toen de politie gebeld want niet veel later stond er al een politiebusje in de straat. Politie probeerde ons nog duidelijk te maken dat het niet de bedoeling is dat de mensen op het terras doof worden en te vragen of we rekening willen houden met de gasten. Erg vreemd om dat uit de mond van een agent te horen die weet dat we deze actie netjes hebben aangekondigd en we niets illegaals doen. Uiteindelijk konden ze niet veel uithalen en konden we verder gaan waar we waren gebleven. Dit tot grote ergernis van de mensen op het terras van Bellevue. Zelf hadden we liever gehoopt dat ze met ons in gesprek gingen en tot besef zouden komen dat het misdadig is om deze dierenmishandeling nog in stand te houden. De tijd zal het leren!

Onze laatste stop was restaurant Doyy. Dit restaurant kiest er ook voor om onze brieven en mails te negeren en weigert met ons in gesprek te gaan. Aangezien ze in het weekend gesloten zijn, hebben we er dit keer voor gekozen om op vrijdag voor de deur te staan. Kennelijk hoopten ze dat de mensen het binnen niet mee zouden krijgen. Nadat we toch langer bleven roepen dan ze hadden gehoopt, kwam de eigenaar nog een paar keer zenuwachtig naar buiten lopen. Hier dachten ze blijkbaar dat we de hoop opgeven als ze zich binnen stil houden. Ook bij Doyy geven ze kennelijk meer om hun portemonnee dan het dierenleed dat ze blijven verkopen. Dit zal ons echter nooit weerhouden om op te blijven komen voor de eenden en ganzen in de foie gras industrie.

Hopelijk zien we jullie de volgende keer!


Successful action in Eindhoven

Last Friday we took to the streets of Eindhoven for the third time. Despite the fact that four restaurants have already stopped selling foie gras, there are unfortunately still four left that continue to sell it. Some of them were closed on Sundays last time, so it was high time to make our voice heard!

With a small but motivated group of ten people, we started at Antonio’s. Because of the beautiful sunny weather, the downtown area was quite crowded, but that was not the case at Antonio’s. There was as much as one person sitting on the terrace who not much later nervously walked in and out of the restaurant, while the staff did not show themselves. Although they did briefly try to turn up the music loud inside, it all made very little impression. Instead of giving themselves a hard time by ignoring us and hoping it will blow over, they should rather ask themselves why they still choose this abomination product. Because we will not stop and keep coming back until it is taken off the map.

The next stop was a few doors down at La Dolce Vita. Last time they were closed, but now the owner was already sitting outside on a chair waiting for us. After shouting many slogans, eventually the staff came out as well so we could be heard loud and clear. We were able to hand out many flyers in this street and someone from another restaurant came to tell us that she is 100% behind us. That gave us additional hope and courage to continue. Finally, the owner whispered to us that foie gras is no longer on the menu, but that they still have to wait for the newly printed cards. This is a story we are often told. In any case, we will keep an eye on it, but if not, they can expect us back at the door soon.

After this we ended up at Bellevue. Last time they still used security guards and put up barricades, but this time the terrace was quite full. We immediately started making a lot of noise, and with two megaphones at full strength, every letter was audible. Apparently they then called the police because not much later there was a police van in the street. Police still tried to make it clear to us that the people on the terrace were not meant to be deaf and to ask if we would be considerate of the guests. Very strange to hear that from the mouth of a cop who knows that we announced this action nicely and we are not doing anything illegal. In the end, they could not do much and we could continue where we left off. This much to the annoyance of the people on the terrace of Bellevue. We ourselves had rather hoped that they would engage in conversation with us and come to the realization that it is criminal to still maintain this animal cruelty. Time will tell!

Our last stop was restaurant Doyy. This restaurant also chose to ignore our letters and emails and refused to engage in conversation with us. Since they are closed on weekends, this time we chose to show up at the door on a Friday. Apparently, they hoped people would not take it inside. After we kept calling longer than they had hoped anyway, the owner came walking out a few more times nervously. Here they apparently thought we would give up hope if they kept quiet inside. Even at Doyy’s they apparently care more about their wallets than the animal suffering they keep selling. However, this will never stop us from continuing to stand up for the ducks and geese in the foie gras industry.

Hope to see you next time!