Morgen, 20 mei, demonstratie ‘Open de doorgangen’! We zijn er klaar voor!

Persbericht Active For Justice en Vrije Bond Utrecht:

“Open de doorgangen!”: demonstratie bij Park Hoge Veluwe zaterdag 20 mei
– Park Hoge Veluwe weigert petitie in ontvangst te nemen: we roepen op wel te blijven tekenen!

Aanstaande zaterdag wordt er om 13 uur verzameld in Otterlo op de hoek van de Pothovenlaan – Harskamperweg voor een demonstratie naar de ingang van park Hoge Veluwe.
Daar zal een in enkele weken door meer dan 1000 mensen getekende petitie worden aangeboden aan Park Hoge Veluwe. De petitie kan nog steeds ondertekend worden.
Park Hoge Veluwe heeft verklaard de petitie niet aan te nemen en stelt per e-mail: “NP De Hoge Veluwe is een private organisatie die zijn eigen beleid voert. U kunt het daarmee oneens zijn, maar u gaat er niet over.”

Active for Justice en de Vrije Bond Utrecht, initiatiefnemers van de demonstratie, zijn voornemens om zaterdag de petitie evengoed aan te bieden en roepen op om wel te blijven tekenen. Indien de petitie inderdaad niet wordt aangenomen, zal de inhoudelijke tekst van de petitie in elk geval door enkele mensen met dierenmaskers aan het hek worden gehangen, onder het motto: “Elk dier vrij! Open het hek!”

Waarom gaan we demonstreren?

Tim, een van de initiatiefnemers van de demonstratie zegt:
“Het is buitengewoon schadelijk dat het Park de Hoge Veluwe het ecoduct Oud-Reemst dat sinds 2012 open was, in 2019 heeft gesloten! Sindsdien is het onmogelijk voor het groot wild dat hier opgesloten zit, zoals edelherten, wolven en everzwijnen, om zich vrij te bewegen. Niet alleen het ecoduct werd afgesloten met hekken, maar ook de gelijkvloerse faunapassage bij het Deelerwoud.”
En:
“Het Nationaal Park claimt dat de komst van de wolf een gevaar vormt voor de herten- en zwijnenpopulatie, maar intussen is sportjacht er volop gaande en worden de dieren die op het terrein van het park rondlopen in blik en in het restaurant verkocht. Het Park is geen natuur maar een dierentuin waar je kan eten wat je ziet.”

De natuur kan en mag geen bezit van particulieren zijn om mee te doen waar ze maar zin in hebben. Wij eisen dat het park de faunapassage en het ecoduct opnieuw openstelt voor passerend wild, zodat alle dieren (van hert tot wolf) toegang hebben tot de verschillende gebieden en niet vast hoeven te zitten in een omheind park. Wij zijn van mening dat het nationaal park niet het recht heeft om de dieren opgesloten te houden voor eigen belang.

Sprekers/muziek:

In Otterlo zal Tim namens Active For Justice en Vrije Bond Utrecht vertellen waarom we demonstreren.
Klimaatdichteres Els de Groen zal een gedicht voordragen.

Bij Park Hoge Veluwe wordt de petitie aangeboden / aan het hek gehangen
Danielle van de Weerd (Statenlid Partij voor de Dieren Gelderland) vertelt waarom ze dit onderwerp op de politieke agenda gaat zetten.
Klimaatdichteres Els de Groen zal nog een aantal gedichten voordragen.
Het duo Your Local Pirates zal afsluiten met strijdbare liederen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *