Wil je zelf gemakkelijk vanuit huis aan de slag om foie gras zo snel mogelijk te laten verdwijnen? Dat kan!

Indien je een restaurant hebt gevonden dat foie gras verkoopt (je kunt dit gemakkelijk vinden door een stad in te toetsen op internet, tezamen met de woorden ”foie gras” en ”restaurant”), kun je ze een e-mail sturen. Mogelijk dat ze niet op hoogte zijn van het dierenleed, en zijn ze bereid het menu aan te passen. Natuurlijk kun je zelf een vriendelijke e-mail typen, maar we hebben ook een voorbeeld dat je kunt gebruiken. Deze staat hieronder.

Als je een reactie krijgt van een restaurant, horen we dat graag! šŸ™‚

Je kunt de restaurants die je gemaild hebt ook aan ons doorgeven via e-mail en/of ons meldpunt, dan houden we ze zelf ook in de gaten.

LET OP: de brief is specifiek gericht op foie gras, dus niet op foie royale of gewone ganzenlever/eendenlever.


Beste,

Hierbij doe ik u een bericht tegemoet komen in verband met een constatering op uw menukaart. Helaas zie ik dat daarop nog steeds foie gras als beschikbaar staat aangegeven.

Foie gras is een product waarvoor (Toulouse-)ganzen maar ook eenden worden vetgemest op een wijze die in meerdere landen inmiddels verboden is. Hierbij worden de dieren veelal middels een buis onder dwang gevoerd tot de lever een abnormale grootte heeft bereikt (soms tot wel tienmaal het gewicht van een normale lever).

Gedurende de periode van het dwangvoeden zitten deze vogels opgesloten in kooien hetgeen vrije beweging en het uitoefenen van natuurlijke behoeften vrijwel onmogelijk maakt. Nederland heeft het verkrijgen van foie gras op deze wijze ook verboden maar de verkoop is helaas volstrekt legaal. Mede door het vrije verkeer van goederen binnen Europa zal dit ook zo blijven. De productie is zelfs dusdanig beschermd in Frankrijk, dat in ”Article L654-27-1” van de ”Code rural” is vastgelegd dat er dwangvoeding moet worden toegepast om het eindproduct als foie gras te mogen verkopen.

Daarom doe ik een beroep op u om in het voordeel van de dieren te handelen en ervoor te kiezen om foie gras van de kaart te halen. Samen kunnen we een betere wereld creƫren voor hen die niet voor zichzelf kunnen spreken.

Ik hoop op een spoedige, positieve reactie op dit bericht.

Met vriendelijke groet,