(Schiphol) Blokkade bij privé-vliegtuigen

Op zaterdag hebben een zes tal activisten van Active For Justice mee gedaan met de actie ”SOS voor het klimaat”, georganiseerd door Greenpeace en Extinction Rebellion. De activisten waren uitgenodigd om deel te nemen en om een anarchistisch geluid te laten horen. Goed voorbereid ging de groep op pad.

Meerdere zwart-groene vlaggen, eten en drinken voor een dag en twee Groenfront!-waardige lock-ons. In een goede stemming kwam de groep aan op de voorverzamelplek. De actie had een Ende Gelände geïnspireerde look. Actievoerders in witte pakken die in meerdere vingers naar het doel toe liepen. Even samengevoegd worden tot een grote vinger om weer op te breken in twee apart vingers.

Aangekomen bij Schiphol Oost liepen de groep toen naar de hekken waarachter privé-vliegtuigen stonden. De hekken gingen als magie open, waarop de groepen de vluchthaven oprenden. Hier stonden meerdere vliegtuigen. De actievoerders verspreidden zich over de vliegtuigen. Er werd een vliegtuig uitgekozen waar de twee lockers in de groep om het neuswiel heen konden gaan zitten. In totaal zijn er 15 vliegtuigen bezet zonder aan het vliegtuig zelf te zitten.
Na anderhalf uur begon de Kmar mensen op te pakken, soms met geweld. Vliegtuig voor vliegtuig werden de mensen die er omheen zaten weggehaald zodat alleen de lockers nog over bleven. Die werden als laatste verwijderd. De opgepakte activisten hebben uren lang in de bussen van Schiphol gezeten zonder naar het toilet te kunnen.

We vonden het belangrijk om openlijk aanwezig te zijn als anarchisten. En ook om meer verbinding te maken tussen milieu- en dierenrechten activisten. De milieustrijd is onderdeel van de totaalstrijd voor totale vrijheid.