Opnieuw actie in Haarlem

Zaterdagavond 8 april voerden we voor het eerst actie bij Brasserie Bruis in de Lange Veerstraat omdat zij, als één van de twee laatste plekken in Haarlem, nog foie gras op de menukaart hebben staan. Aanvankelijk zouden we ook voor de derde keer bij Metzo voor de deur gaan schreeuwen, maar zij hebben de verstandige keuze gemaakt om het vlak voor de demonstratie van de kaart te halen. We konden al onze pijlen dus richten op Bruis.

Brasserie Bruis is van dezelfde eigenaar als restaurant Ratatouille, waar we in november al voor de deur hebben gestaan. Na één demonstratie heeft hij het daar van de kaart gehaald, maar op de avond na de tweede demonstratie in Haarlem viel het iemand op dat hij het bij zijn andere restaurant, Bruis, gewoon weer op de kaart heeft gezet, dit keer in de vorm van kroketten. Wij hebben hem duidelijk gemaakt dat dit gedrag niet door de beugel kan.

We verzamelden zoals altijd op het stationsplein en vertrokken vanuit daar met een twintigtal mensen naar Bruis, waar we veertig minuten voor de deur hebben gestaan met fotoborden, vlaggen en een spandoek. Het was al zo goed als leeg bij Bruis toen we daar aankwamen en daar is geen verandering in gekomen gedurende de periode dat wij voor de deur stonden. Wel was er een groepje hele stoere jongens die heel hard riepen dat ze naar binnen zouden gaan, maar dat bleef bij woorden want uiteindelijk heeft niemand het in hun hoofd gehaald om bij Bruis te gaan eten tijdens onze demonstratie.

Primeur dit keer was dat we het niet hielden bij schreeuwen, maar ons punt ook middels zang hebben geprobeerd over te brengen. Over onze zangkunsten lijken de meningen verveeld te zijn. De buurrestaurants waren er duidelijk minder van gecharmeerd dan wijzelf. Klachten daarover kunnen ze sturen naar info@brasseriebruis.com, want zo lang als Bruis geld blijft verdienen aan de mishandeling van ganzen en eenden, blijven wij terugkomen om onze liefelijke klanken ten gehore te brengen.

Naast Bruis is er nog één andere plek in Haarlem die nog foie gras verkoopt. Deze traiteur heeft de dans tot nog toe kunnen ontspringen maar de volgende keer zullen we ook daar voor de deur gaan staan als ze het tegen die tijd nog verkopen. Dit zal overdag zijn, gezien de openingstijden van deze winkel. Meer info daarover volgt nog. Hopelijk zien we jullie tegen die tijd op straat!