Afgelopen zaterdagavond 11 februari voerden we voor de tweede keer actie bij restaurant Metzo in de Warmoesstraat omdat zij, als een van de weinige restaurants in Haarlem, nog foie gras op het menu hebben staan. De andere twee restaurants die we de vorige keer bezocht hebben, evenals een restaurant dat we deze keer voor het eerst wilden gaan bezoeken, gingen overstag nadat de demonstratie was aangekondigd.
We verzamelden op het stationsplein voor een korte briefing. Vanuit daar liepen we met een groep van zo’n dertig mensen van verschillende actiegroepen op weg naar restaurant Metzo. Hoewel ze in de media stoer beweerden dat ze door onze demonstraties meer foie gras zijn gaan verkopen, gingen meteen de gordijnen dicht toen we bij het restaurant aankwamen. Blijkbaar vonden ze onze komst toch niet zo leuk als ze probeerden te doen geloven. Er werden spandoeken en vlaggen uitgerold en demonstranten hadden de bekende fotoborden vast. Ook was er dit keer iemand met een beeldscherm waarop schokkende videobeelden vertoond werden van de foie gras ‘productie’.
Na twintig minuten, waarin er amper klanten het restaurant binnengingen, verplaatsten we even naar de Grote Markt. Dit was een improvisatie omdat we gewend zijn meerdere restaurants op een avond twee keer te bezoeken. Bij gebrek aan een tweede restaurant vervulde de Grote Markt voor een keer deze functie. Na de mensen op de markt bewust gemaakt te hebben van de gruwelijkheden waaraan het beruchte restaurant een paar straten verderop zich schuldig maakt, gingen we terug naar Metzo, waar we het bekende ritueel herhaalden.
En dat ritueel blijven we ook herhalen totdat Metzo hun verantwoordelijkheid neemt en stopt met geld verdienen over de ruggen van onschuldige eenden en ganzen die er niet om hebben gevraagd om elke dag een kwart van hun lichaamsgewicht via een stalen buis in hun ingewanden gespoten te krijgen.
De verwachting is dat Metzo niet lang meer zal volhouden. Ze verkopen foie gras als supplement dat mensen bij een al compleet gerecht kunnen bestellen. Dit kan nooit een groot deel van hun omzet uitmaken. Daarnaast zijn ze door onze acties de afgelopen weken veel negatief in het nieuws geweest. Hoe langer ze doorgaan met foie gras verkopen, hoe harder ze hun eigen reputatie slopen.
Ze kunnen er dan ook rekening mee houden dat we binnekort weer bij hen op de stoep staan als ze niet voor die tijd het menu hebben aangepast. Hetzelfde geldt voor het restaurant dat kortgeleden bedacht dat het een goed idee was om foie gras kroketten te gaan verkopen. Maar eerst gaan we naar Wageningen. Hopelijk zien we jullie daar!






