ACTIVE FOR JUSTICE VOERT SUCCESVOL CAMPAGNE TEGEN FOIE GRAS

In Utrecht en Amersfoort zijn restaurants gestopt met het verkopen van Foie Gras! Wil je ook helpen met het uitbannen van foie gras? Doe dan mee in een van de steden waar we actief zijn of begin in je eigen woonplaats met actie voeren tegen dierenleed.

Active For Justice, dat zijn we allemaal!

Op 16 april 2022 startte Active For Justice met een landelijke campagne om foie gras uit de Nederlandse restaurants te verbannen. Feitelijk was het een herstart, want de campagne werd eerder al eens in Maastricht met succes gevoerd. Met deze herstart van de campagne tegen foie gras werd tegelijk Active For Justice nieuw leven ingeblazen met als einddoel: een actieve levendige zwart groene beweging te helpen opbouwen. foie gras uitbannen is nog maar het begin!

Een voorbijganger: “Ik wil meedoen volgende keer!”

Er werd die zaterdagmiddag 16 april rond etenstijd gedemonstreerd bij drie restaurants in Utrecht. Deze eerste drie verkopen inmiddels geen foie gras meer. Dat is goed nieuws, al blijven we waakzaam. Restaurantmenu’s veranderen namelijk net zo vaak als het weer in dit land. Wie zegt ermee te zijn gestopt, kan er op rekenen dat we opletten of dat ook zo blijft. Intussen werden er nog vijf ontdekt die het nog bleken te verkopen. Maar ook daarvan zijn er drie mee opgehouden! In Utrecht zijn er nu nog twee die foie gras verkopen: Bistronome Des Artes en Cantina di David. Daar komen we spoedig terug! Evengoed is de campagne al een succes te noemen.

Tijdens de acties, waarbij we met spandoeken en borden staan, flyers uitdelen en leuzen roepen en de restaurants en omstanders met behulp van een megafoon vertellen wat het probleem is met foie gras, krijgen we overwegend positieve reacties. Duimen omhoog, of gewoon even komen informeren. Zelfs omstanders op omliggende terrassen hebben de actie toegejuicht terwijl ze daar in de zon aan een biertje zaten. Natuurlijk zijn er ook mensen die zich aan dierenleed weinig gelegen laten liggen. Natuurlijk is er ook tegenstand, van buren, van naastgelegen horeca. Die willen niet gestoord worden. Natuurlijk? Nee, er is niks natuurlijks aan dwangvoeding!

Met enige regelmaat gaan we de straat op om restaurants die foie gras niet van de kaart halen te confronteren met het dierenleed.

Wat is foie gras? En waarom richt de campagne zich tegen foie gras?
Foie gras is een ‘product’ waarvoor voornamelijk (Toulouse-)ganzen, maar ook eenden worden vetgemest op een wijze die in meerdere landen inmiddels verboden is. Hierbij worden de dieren veelal middels een stalen buis onder dwang gevoerd tot de lever een abnormale grootte heeft bereikt (soms tot wel tienmaal het gewicht van een normale lever).
Gedurende hun korte leven zitten deze vogels opgesloten in kooien hetgeen vrije beweging en het uitoefenen van natuurlijke behoeften vrijwel onmogelijk maakt. Nederland heeft het verkrijgen van foie gras middels dwangvoeding weliswaar verboden maar de verkoop is helaas nog steeds legaal.

Foie gras wordt overwegend in Frankrijk ‘gemaakt’. Het is daar tot ‘cultureel erfgoed’ verklaard en het is zelfs zo dat de lever van een eend of gans alleen maar foie gras mag worden genoemd als de lever van het dier met dwangvoeding ziek is gemaakt. Heeft een restaurant dus ‘eendenlever’ of ‘ganzenlever’ op het menu, dan is dat vaak iets anders dan foie gras. Het komt van een eend of gans die niet is vetgemest, de lever is dan een ‘bijproduct’ van een gedode (wilde) eend of gans.
De campagne richt zich dus tegen het gebruik van dwangvoeding. En hoewel we allemaal het liefst willen dat elk gebruik van dieren – of dat nu is om ze op te eten, te dragen of anderszins voor menselijke doeleinden te mishandelen en vermoorden – per direct wordt gestopt: we kiezen ervoor een speerpunt te nemen. Een herkenbaar en voor velen onacceptabel stuk dierenleed. En dat heeft niet alleen kans van slagen, maar helpt ons ook groeien als beweging. Daarnaast is foie gras ook nog eens een luxe product, een bourgeois stukje dierenleed op je bord. Alleen een ware snob bestelt foie gras in een restaurant. Reden temeer om ons te richten op de verkoop van foie gras.

Het dierenleed achter foie gras mag niet verborgen blijven!

Plan van aanpak: in Amersfoort ook succes!
We zijn de beroerdste niet. Daarom krijgen restaurants eerst een vriendelijke e-mail en wanneer ze niet reageren een brief in de brievenbus. In de e-mail en de brief leggen we uit wat foie gras is en geven we aan dat we bereid zijn om meer informatie te geven en het gesprek erover aan te gaan. Indien het besef na deze vriendelijke benadering niet is ingedaald kondigen we een demonstratie aan. We melden deze ook aan bij de gemeente en tot dusver bleek dat in deze eerste fase van de campagne het beste te werken. We willen graag laagdrempelig actievoeren, zodat mensen zich makkelijk kunnen aansluiten, of je nu leuzen wilt roepen of flyers wilt uitdelen.

“Samen kunnen we een betere wereld creëren voor hen die niet voor zichzelf kunnen spreken.”

In Amersfoort, de tweede stad waar de campagne werd gevoerd, had een restaurant genoeg aan een enkele e-mail, de tweede kreeg een demonstratie op de stoep. Aangezien ze de enige nog waren, namen we ruim de tijd. Tijdens deze demonstratie vertrokken er klanten. Anderen gingen wel binnen maar besloten na een kwartier van tegen borden met dierenleed aan kijken toch maar niet te blijven eten. Het restaurant besloot in de weken daarna dat foie gras ‘niet meer van deze tijd’ is en stopte de verkoop. Een volgende reeds aangekondigde demonstratie kon worden afgeblazen.

De eerste en ook meteen de laatste actie in Amersfoort. Zó succesvol kan actievoeren zijn!

En nu: doorpakken!

Na Utrecht en Amersfoort pikken mensen in Haarlem de campagne nu ook op. Er wordt contact gelegd met een aantal restaurants en indien ze foie gras op het menu laten staan, wordt een eerste demonstratie aangekondigd. Ook in Utrecht staat een volgende actie op stapel. En we pakken door!
We hebben voordat we begonnen met de campagne uitgebreid onderzoek gedaan naar de verkoop van foie gras in restaurants in Nederland. De kans is groot dat ook bij jou in de buurt er restaurants zijn die foie gras verkopen. Als je er mee aan de slag wilt, neem dan contact met ons op, dan kunnen we onze informatie delen. Deze moet wel worden gecontroleerd want het kan zijn dat de informatie door het verloop van tijd is ingehaald. Een restaurant bestaat misschien niet meer of verkoopt het niet meer, of er zijn er juist bijgekomen die foie gras verkopen. Je kunt ook zelf op onderzoek uit door foie gras en de naam van je woonplaats in de zoekopdracht op internet te zetten. Je kunt ook gebruik maken van websites en social media waar bezoekers recensies op hebben achtergelaten en tot slot kun je ook nog fysiek langs: wat staat er op het menu dat in het raam hangt, wat staat er op de kaart? Bij twijfels kun je ook nog gewoon even bellen dat je zo graag foie gras wilt eten. “Heeft u dat?”

En verder?

Op weg naar een wereld zonder dwang voor ieder levend wezen op aarde, hopen we in de komende tijd te groeien en sterker te worden zodat de stemmen van hen die niet (hard genoeg) voor zichzelf kunnen spreken niet meer ongehoord kunnen gaan!
Het houdt dus niet op bij foie gras, dat moge duidelijk zijn. Er zijn nog zoveel vormen van dierenleed die we willen aanpakken. Bont, levend gekookte kreeften, jacht… en zo verder. We bekijken per plaats en per moment wat we het beste kunnen gaan doen. Wil je aan de slag in een plaats waar geen foie gras op het menu staat maar wel kreeft, of zijn er winkels die bont verkopen? Wil je samen met ons ander dierenleed aanpakken? Neem dan ook contact met ons op! Samen staan we sterk! Mensen met ervaring in het organiseren van deze acties en campagnes staan te popelen om die te delen. We komen graag helpen om de boel op poten te zetten.

Een 9 meter lange en drie meter hoge boodschap tegen foie gras. Staat deze boodschap binnenkort ook bij jou in de stad?

Wil je meedoen? Kom dan naar een van de volgende demonstraties! Wil je in eigen woonplaats beginnen? Dan helpen we je graag! Wil je meer weten over Active For Justice? Ga dan naar onze website: https://activeforjustice.nl/.